3D skeniranje: Kje se lahko uporablja

 • Posted by Rok Lesjak
 • On 08/04/2024
 • 0 Comments

V današnjem članku bomo raziskali uporabo različnih prenosnih 3D skenerjev in kakšne prednosti prinašajo v smislu natančnosti, stroškov in časa.

Uporaba prenosnih 3D laserskih skenerjev

Najpogostejše uporabe prenosnih 3D skenerjev so za nadzor kakovosti izdelkov, na primer, merjenje ali primerjanje izdelka z nominalnim CAD modelom, in za razvoj izdelkov, tj. posodobitev dejanskega dela v digitalni obliki. Zahvaljujoč njihovi mobilnosti, vsestranskosti, prilagodljivosti in natančnosti, vam ti 3D laserski skenerji omogočajo izvajanje meritev v katerem koli poslovnem ali industrijskem področju s široko uporabo v najrazličnejših industrijah.

Postopek priprave gredi za meritve in rezultat 3D skeniranja

 

V nadaljevanju predstavljamo nekatere primere uporabe prenosnih 3D laserskih skenerjev:

 • Odlitki, odkovki, kalupi, orodja, peskovna in voščena jedra.
 • Brizgani deli, matrice, plastični deli, ogljikova vlakna in kompozitni deli,
 • Pločevinasti deli, orodja za štancanje, pločevina in varjeni deli,
 • Avtomobilski deli, karoserijski deli, karoserije, notranjost in celotni avtomobili,
 • trupi čolnov, kabine za jahte, motorni čolni in vodni skuterji,
 • Motorna kolesa, kolesa, okvirji motornih koles in koles,
 • Implantati, proteze, ortoze, okončine in cela oseba,
 • Polprikolice, prikolice, kmetijska mehanizacija in orodje,
 • Jeklene konstrukcije, varjene konstrukcije in ulitki velikih dimenzij,
 • Turbine, pesta, gredi, rotorji in lopatice,
 • Kozarci, šablone in napeljave,
 • Rezultati 3D tiskanja, struženja, rezkanja in CNC obdelave,
 • Spomeniki, starine, skulpture, umetniška dela in arheološka izkopanine,
 • Vzvratni inženiring in nadzor kakovosti.

Nadzor kakovosti: 3D-laserski skenerji omogočajo preverjanje dimenzijj, oblik, kakovost površine in napake izdelkov ali delov glede na konstrukcijske specifikacije ali standarde. Prav tako lahko primerjajo različne serije ali vzorce izdelkov ali delov, da odkrijejo morebitne razlike ali odstopanja.

Razvoj izdelkov: Pomagajo pri oblikovanju novih izdelkov ali delov z ustvarjanjem prototipov, preizkušanjem konceptov, potrjevanjem zasnov ali optimizacijo delovanja.

Inšpekcija: Prenosni 3D laserski skenerji vam omogočajo pregled zapletenih ali nedostopnih območij izdelkov ali delov, ki so izven obsega drugih merilnih metod. Prav tako vam omogočajo ocenjevanje velikih ali težkih predmetov, ki predstavljajo izzive za premikanje ali prevoz.

Vzdrževanje: z uporabo 3D skenerjev lahko spremljate stanje in delovanje izdelkov ali delov skozi čas in prepoznate morebitne znake obrabe, poškodb ali poslabšanja. Uporabite jih lahko tudi za popravilo ali zamenjavo okvarjenih ali obrabljenih delov z izdelavo natančnih modelov za izdelavo.

Digitalizacija: 3D skenerji lahko digitalizirajo fizične predmete v digitalne modele, ki jih je mogoče shraniti, deliti, urejati ali reproducirati z orodji programske ali strojne opreme. Ustvarijo lahko tudi izkušnje navidezne resničnosti (VR) ali razširjene resničnosti (AR) z uporabo digitalnih modelov.

Primeri uporabe  3D skeniranja

Ročni 3D skenerji KSCAN-Magic za nadzor kakovosti varjenih delov

Ročni 3d skenerji so med najbolj prilagodljivimi in vsestranskimi merilnimi rešitvami, ki so na voljo na trgu. Prvi primer tega je SCANTECH KSCAN-Magic, ki ima kar tri vgrajena merilna območja različnih velikosti, ki jih je mogoče preklapljati s preprostim klikom na gumb brez spreminjanja optike.

Poleg tega ima to orodje za skeniranje značilen in patentiran vgrajen fotogrametrični sistem, ki omogoča meritve velikih velikosti z visoko natančnostjo in stabilnostjo. Tako lahko izvajamo 3D meritve delov velikosti od nekaj deset milimetrov do nekaj metrov.

 

 

Ročni 3D skener SIMSCAN 

Ta zelo priročen skener v Koptu skoraj da dnevno uporabljamo. Izredna kompaktnost in visoka kvaliteta pridobljenih skenov zajetih z laserji modre svetlobe, nam omogočajo vse od inšpekcij, do vzvratnega inženiringa.

Primer vzvratnega inženiringa dela ročne ure s pomočjo programske opreme Verisurf:

Primer inšpekcije oz. pregleda kovinskega obdelovanca s pomočjo programske opreme Verisurf :

Še en primer skeniranja in pregleda večmetrskega varjenca pa si lahko ogledate TU.

Sledilni 3D sistem TRACKSCAN za pregledovanje kalupov za tlačno litje

3D-sistem optičnega sledenja uporablja optični sledilnik in 3D-skener za merjenje oblike, velikosti in položaja predmetov v treh dimenzijah.
Prednost 3D merilnih strojev z optičnim sledenjem je, da lahko merijo velike, zapletene in nepravilne predmete z visoko natančnostjo, hitrostjo in prilagodljivostjo, brez uporabe pozicijskih točk oz. “targetov”. Scantechov optični 3D merilni sistem TrackScan-P serija 3D sistem je popoln za merjenje delov srednje do velike velikosti. Zagotavlja meritve s hitrostjo 2.600.000 meritev/s in dosega natančnost 0,025 mm.
TrackScan-Sharp dvigne optične meritve na naslednjo raven z razdaljo sledenja do 6 metrov, volumetričnim obsegom 49 m³ in volumetrično natančnostjo do 0,049 mm (10,4 m³).

 

 

Povzetek

3D-skenerji so bistvena orodja za številne industrije po vsem svetu, saj ponujajo visoko natančnost, mobilnost in vsestranskost. Ustvarjajo veliko količino podatkov, ki razkrivajo kakovost in morebitne napake izdelka, tudi na nepričakovanih področjih.

Če želite digitalizirati svoje izdelke ali izvedeti več o naših profesionalnih in inovativnih 3D skenerjih katere zastopamo prebrskajte našo spletno stran ali nam pošljite elektronsko pošto na 3d@kopt.si.

Viri: Kopt, Scantech in Invision

 

0 Comments

Leave Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja