Ročno varjenje

TIG, MIG/MAG varjenje

TIG varjenje je postopek varjenja, pri katerem se uporablja inertni plin, navadno argon ali helij, za zaščito zvarnega bazena pred oksidacijo. Elektroda je v tem primeru netaljiva volframova elektroda, ki se ne izrablja. TIG varjenje je zelo natančen postopek, ki omogoča visoko kakovost zvarov tudi na tankih materialih. Uporablja se za varjenje različnih materialov, kot so nerjaveče jeklo, aluminij, baker, zlitine niklja in magnezijev.

MIG/MAG varjenje je postopek varjenja, pri katerem se uporablja tok električnega obloka med varilno žico in varjencem. Varilna žica je dovajana skozi varilno pištolo, ki jo hkrati tudi ohranja v točki taljenja. Za zaščito zvarnega bazena pred oksidacijo se uporablja zaščitni plin, ki je lahko inerten ali aktivni.

MIG varjenje uporablja inerten plin, navadno argon ali helij. Primerno je za varjenje različnih materialov, kot so nerjaveče jeklo, aluminij, baker, zlitine niklja in magnezijev.

MAG varjenje uporablja aktivni plin, navadno ogljikov dioksid ali dušik. Primerno je za varjenje konstrukcijskih jekel, saj zagotavlja dobro penetracijo in moč zvarov.

Glavne razlike med TIG, MIG in MAG varjenjem so naslednje:

  • Tip elektrode: TIG varjenje uporablja netaljivo volframovo elektrodo, MIG/MAG varjenje pa uporablja dodajajočo varilno žico.
  • Zaščitni plin: TIG varjenje uporablja inertni plin, MIG varjenje pa lahko uporablja inertni ali aktivni plin.
  • Uporaba: TIG varjenje je primerno za varjenje različnih materialov, MIG/MAG varjenje pa je posebej primerno za varjenje konstrukcijskih jekel.

This post is also available in: Angleščina